Mijn nieuwe hobby boven water 🙂
Foto’s maken in allerlei soorten omstandigheden is natuurlijk je wel aanpassen.
Overdag veel licht, onder water veel stof en als het donker wordt kom je juist licht tekort!
Hoe kan je dat in de avond en nacht oplossen?
- Flitsers, maar dan alleen op korte afstand van je onderwerp. Zelfs een flitser met richtgetal 32 komt in gunstige omstandigheden bij iso 200 niet verder dan 5,6 meter. Dus voor gebouwen en dergelijke geen optie.
- Langere sluitertijden klinkt leuk maar bij bewegende objecten is dat weer niet werkbaar. Denk aan sterren, dan geldt de rule of 500. Oftewel kort uitgelegd, je hebt 500, dat deel je dan door het brandpunt van je objectief. Dus bijvoorbeeld bij een lens van 12mm krijg je dan: 500 : 12 = 41,66.
Maximale sluitertijd is dan 41 seconden per foto. Doe je het langer dan worden de sterren streepjes in plaats van stippen! - Stacking. Je maakt meerdere foto’s van de sterrenhemel met de maximale sluitertijd. Dan kan je daarna met photoshop de foto’s over elkaar heen leggen zodat de sterren ook echt sterren blijven. Tijdrovend klusje, maar geeft enorm mooie resultaten!
- Live Composite (Olympus camera’s). Dit is een trucje wat de camera in zich heeft. De camera maakt dan honderden foto’s waarbij de camera alleen de extra lichten die niet op de eerste foto staan worden toegevoegd. Dan kan je dus sterrentrails en vliegtuigen maar bijvoorbeeld ook onweer heel goed op de foto krijgen.
Van de laatste optie kan ik dus goed gebruik maken. Heb hier al onweer, sterren, vliegtuigen en zelfs de traumahelikopter in de avond mee kunnen fotograferen.
In mijn albums staat een map met nachtfotografie.
Ik vermaak mij er heel erg mee, ik probeer bijna iedere avond mij daar een uurtje mee te vermaken.
Shelley maakt legpuzzels, ik pak de camera. Die heb ik niet voor niets 🙂
Tot nu toe alleen vliegtuigen en sterren, maar 13 augustus in de nacht is het hoogtepunt van de meteorenzwerm Perseïden.
Dit is een zwerm die ieder jaar rond 13 augustus langskomt, althans, de aarde komt dan op het punt in haar baan weer langs het gruis.
Voor dit jaar worden er een 20 meteoren per uur verwacht richting noord-oost.
Ik heb al wat ideeen en ga dus die nacht een paar uur naar de ruimte staren. Iemand interesse om mee te gaan?
Voor de tot nu toe gemaakte foto’s heb ik een mooi album gemaakt, zie de foto’s hier!
Gaaf!!