Mijn Camera 

Olympus OMD E-m1 mark 2 camera

Ik krijg wel eens de vraag, welke camera gebruik je, en hoe stel je alles in. Dat eerste zal ik hier uit de doeken doen, en de aankomende tijd zal ik bij de nieuwe foto’s de gegevens uit het exif-bestand erbij vermelden.

Ik ben in 2018 begonnen met fotograferen onder water. Dat was nieuw want ik ben echt een boven-water fotograaf geweest.
Vooral landschappen en vliegtuigfotografie waren destijds mijn ding. Gewoon met een 35mm camera, spiegelreflex en analoog!

Toen de eerste digitale camera’s op de markt kwamen liep ik vast, geen enkele camera was stabiel genoeg, dus alles was bewogen en ik heb daarom ook wat jaartjes mijn camera aan de wilgen gehangen.

Inge van Drunen begon tijdens ons huwelijk (inmiddels 6 jaar geleden ontbonden) met fotografie onder water. Daardoor heel wat geleerd en met haar Pen3 heb ik in Egypte wat foto’s gemaakt. En niets bewogen!

Oh jee, het begint weer te kriebelen en tijdens mijn cursussen met Brenda de Vries kreeg ik af en toe haar camera in handen gedrukt om haar ook eens op de foto te zetten.
Dat beviel goed en er kwam weer een verslaving aan!

In 2018 heb ik een TG5 gekocht en met een S2000 Inon flitser erbij heb ik onze vakantie in 2019 in Bali toch erg leuk op de foto vast kunnen leggen. Begin 2020 op de Duikvaker na een gesprek met Ron Offermans heb ik de TG6 gekocht, met een 2e S2000 flitser.

Met deze TG6 was ik toch minder tevreden want ik kon niet wat ik graag wilde. Geen manual stand maakte sommige dingen onmogelijk en de kleine sensor gaf in een wat donkerder omgeving ook te veel ruis.

Door corona werd onze 2e Bali vakantie geannuleerd en heb ik (in overleg) een goede bestemming gezocht voor een opvolger van de TG6.

Na veel wikken en wegen en ook overleg met Ron ben ik op Olympus OMD E-M1 mark 2 uitgekomen. Een zeer goede camera, manual stand en met sommige opties die je niet bij anderen merken vind. (denk aan Live-Composite)
Dan heb je natuurlijk ook wat lenzen nodig en dus kwam de standaard 14-42 onmiddellijk erbij. Ook maar de 60mm macro lens van Olympus gekocht want met de sluitertijd voor macro van 1/250 kon ik daar prima mee omgaan.

Oh ja, we gaan onder water dus welk onderwaterhuis nemen we. Gekeken naar Olympus en Nauticam. Of het droog uitgedrukt, de keuze tussen minder duur of heel duur.
Ik was er heel vlot uit, want een plastic of aluminium behuizing en het gemak waarmee de poorten bij Nautciam kunnen worden verwisseld maakte het heel simpel!

Dus in juni 2020 naar Onderwaterhuis gegaan. Ik had telefonisch al overlegd met Marco Heesbeen en alles lag voor mij klaar. Het kost een beetje maar je hebt wel wat!

De volgende dag zijn we een testje in Vinkeveen wezen doen. Dus Camera, huis en 2x de s2000, gemonteerd op dunne Inon armen.
Dat was een dikke tegenvaller, de camera zonk als een baksteen en ik er dus achteraan! Ook bleken de flitsers niet echt veel licht te geven.

Maar ja, alle begin is lastig dus gewoon even wat door lopen klungelen.

En ja hoor, na een paar dagen duiken kwamen de eerste resultaten. Leuke visjes en ook de plaatsing van de flitsers kon ik via de boeken van Ron Offermans verbeteren.
Dus tijd voor een duikje met de 60mm lens. De flitsers dichterbij en volle kracht.
En ook daar kon ik best mee uit de voeten, hoewel ik zeker wist dat ik beter kon.

Nauticam Housing voor Olympus OMD E-M1 mark 2
Olympus 60mm Macro Lens

Via via kon ik toen ineens een 8mm Pro lens van Olympus op de kop tikken en dus kwam er ook een poort voor die lens.
Man, wat gaaf om daarmee te werken! Maar… mijn ukkie flitsers konden nu echt niet meer meekomen dus na wat omzwervingen kwamen er 2 Sea&Sea YS-d2 MK2 flitsers. Ik heb daar wel 4 float armen bij gekocht. Omdat ik die van Nautciam echt te duur vond heb ik van Divtek gekocht via Amazon.

Serieus, bij de eerste duik op de Kerkweg maakte ik direct een supermooie foto van Shelley onder de steiger, zonnetje erbij en behoorlijk helder! Helemaal tevreden en dus klaar?

Nou nee, als iets goed gaat wil je steeds meer, dus een UCL-165 macro lens erbij. Dat ging lekker met de 60mm erbij maar kan het nog beter dan?
Ja dus, een CMC lens van Nauticam erbij. Dus een 2:1 in combinatie met de 60mm lens. Geloof me, stuk lastiger dan de UCL maar als je goed bezig bent zoveel mooier!

Ik kreeg een 12mm lens te leen voor een duikje, en ja hoor, die past in dezelfde poort als de 8mm dus dat scheelde in de uitgaven. Maar die 12mm kwam er dus ook!
Die gebruik in inmiddels net zoveel boven- als onder water!

Omdat mijn ogen minder zijn geworden in de loop van de tijd heb ik naast mijn duikbril op sterkte een 45 graden viewfinder van Nauticam kunnen kopen. (tweedehands, want nieuw zijn ze € 1200)
Een aanrader! Je kunt nog beter zien wat je op de foto legt en sinds die viewfinder heb ik veel minder halve foto’s. Krijg mijn onderwerp veel beter en stabieler in zicht!

Omdat het allemaal wel lekker ging dacht Shelley het mij nog wat lastiger te maken, en dus gaf ze mij voor mijn verjaardag een SnootySnoot cadeau gegeven. Dus met een lichtbundeltje van 3 mm of zo een slakje op de foto zetten! Wat ben ik blij dat ze niet zo snel zijn!

Inmiddels schiet il al ruim 2 jaar maar deze camera en ben nog steeds aan het leren! Gelukkig heb ik steun aan Mieke, Sandra, Roy, Erik en natuurlijk mijn leermeester Ron!

Inmiddels het ik ook voor boven water een telelens aangeschaft, de 100-400 van Olympus. Wat is dat toch gaaf, alle dingen die ver weg mooi dichtbij halen!

Gallery

Meer weten over onze duiken? Neem gerust een kijkje verder op de site of stuur een mailtje