Over DivingDevil

Ik ben Marcel van Engelen, inmiddels 56 jaar en al 17 jaar enthousiast duiker.  Sinds 3 jaar ben ik ook bezig met onderwaterfotografie.

Op deze pagina’s zal ik verslag doen van mijn duiken en natuurlijk ook foto’s publiceren!

Aan deze site wordt dus nog hard gewerkt!

Ik heb mijzelf in een grijs verleden ook al beziggehouden met fotografie. Ik ben begonnen met een Praktica MTL3, een volledig manuele 35mm camera, alleen voorzien van een belichtingsmeter. Daarbij had ik een 50mm en een 125mm lens. Ik gebruikte deze camera vooral voor landschappen en vliegtuig fotografie, met name de militaire toestellen. Het merendeel deed ik in zwart/wit, dat gaf het mooiste resultaat. Daarna kwamen de eerste digitale camera’s. Hier kon ik niet echt mee uit de voeten, dus langzaam verdween de fotografie uit beeld.

Maar daarvoor in de plaats kwam het duiken. Ik ben begonnen in de Dominicaanse Republiek op huwelijksreis. De verdere opleidingen gevolgd in Nederland. Nadat ik Divemaster ben geworden lagen de opleidingen verschillende jaren stil. Duiken ging wel door, zowel in Nederland als in Dominicaanse Republiek, Egypte en Bali.

In 2015 ben ik gescheiden en heb ik de opleidingen weer opgepakt. Van Normoxic (duiken met helium) tot Technical Full Cave duiker. Van Duitsland, Zwitserland en Frankrijk tot allerlei stekken in Nederland heb ik 3 jaar lang heel veel duiken gemaakt.

Inmiddels woon ik samen met Shelley en na overleg heb ik toen mijn eerste camera gekocht, een Olympus TG5. Hiermee heb ik de foto’s uit Bali gemaakt en ik was er trots op hoe het daar is gegaan! Een jaar later heb ik de TG6 gekocht en uiteindelijk hiermee meegedaan aan het ONK Onderwaterfotografie met Ronnies Tough team onder leiding van Ron Offermans. Helaas was dat niet waarop we hadden gehoopt.

Aansluitend heb ik de kans gekregen om een upgrade te doen van camera, de Olympus OMD E-M1 II. Doordat onze vakantie niet doorging kon ik deze camera kopen. Alle foto’s na 1 juli 2020 zijn dan ook met deze camera gemaakt.

In september 2021 heb ik wederom meegedaan aan het ONK.
Het resultaat mag er zijn. Samen met Sandra, Mieke en Roy hebben we de team wedstrijd gewonnen, en wederom onder leiding van Ron.
Bij de individuele wedstrijd ben ik bij het onderdeel Zoet op de 4e plaats geëindigd.
Er zit dus een flinke verbetering in mijn foto’s.
In 2022 heb ik gewoon weer ingeschreven. Helaas was mijn serie voor de Masters wedstrijd door ziekte en slecht weer niet van een goed niveau. Mijn zoetwaterfoto daarentegen was echt top. De jury had als commentaar, “de beste snoek van de wedstrijd” en “ik zou deze wel aan de muur willen hebben hangen”. Vreemd genoeg hebben ze deze ondanks de lovende woorden pas als 17e geplaatsts.

Het laatste jaar ben ik ook steeds meer bezig met fotografie boven water. Van carnavals optochten tot de mooie natuur die Nederland rijk is. Er zijn dus nieuwe hoofdstukken toegevoegd aan de het fotografie menu.

Dit was echt een korte introductie, maar dit wordt ook regelmatig aangevuld met de nieuwe informatie!

Bedankt dat je mijn site bezoekt!