Vossen!

29042024 Vulpes vulpes 2

We hebben in Nederland toch. wel erg veel en mooie natuurgebieden. Hier in de buurt hebben het Twiske, het Purmerbos en ook de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Veel soorten vogels, eekhoorntjes en natuurlijk de damherten en de vosjes.

Deze pagina zal ik alleen vullen met de vosjes.

In maart/april worden de jonge vosjes geboren en na een aantal weken komen ze het nest uit en zitten ze tussen de struiken.

Papa en mama struinen dan rond en leggen overal prooidieren neer zodat de jongen genoeg te eten hebben. Als je in het gebied rondkijkt zie je overal vogels en zo liggen waar de jeugd dus rustig van kan eten.

Even wat info over de vos:

De wetenschappelijke naam van de rode vos werd als Canis vulpes in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus.
De vos heeft een slanke snuit en puntige rechtopstaande oren. De staart is lang, dik en ruig. Hij heeft een schouderhoogte van 35 tot 40 centimeter en staat hoog op de poten. Hij heeft een kop-romplengte van 50 tot 80 centimeter met een staart van 32 tot 48 centimeter. Hij weegt zes tot tien, soms vijftien kilogram. Mannetjes zijn over het algemeen groter dan vrouwtjes.

Een dominante rekel (mannetjesvos) en een dominante moervos (vrouwtjesvos) worden begeleid door meerdere moervossen, waarschijnlijk uit vorige worpen. Een troep bestaat meestal uit een stuk of 6 volwassen dieren.

De jongen komen meestal een 6 weken na de geboorte uit het hol.

De aankomende maanden blijven wij het gebied bezoeken en zal ik met foto’s een verslag van het opgroeien maken.

Wil je een keer mee? Laat het even weten en we nemen je mee op sleeptouw!

Gallery

Meer weten over onze duiken? Neem gerust een kijkje verder op de site of stuur een mailtje