Aurora Borealis

Noorderlicht

De afgelopen tijd hebben we in Nederland al meerdere keren (fotografisch) noorderlicht kunnen zien.

Maar wat is nu eigenlijk noorderlicht?

Noorderlicht ontstaat door de zonnewind. Als er op de zon een zonnevlam ontstaat wordt er een lading elektrisch geladen deeltjes de ruimte in geslingerd. Deze vlammen worden in verschillende klassen ingedeeld. Je hebt de klasse C, M en X.
De X is hierbij voor ons de belangrijkste. Hoe hoger de kracht in X, hoe meer plasma er is uitgebarsten en hoe groter de hoeveelheid elektrisch geladen deeltjes is die de ruimte wordt ingeslingerd.

Als een dergelijke uitbarsting gericht is op de aarde, dan neemt de kans op noorderlicht toe.
Wel dan rekening houdend met de snelheid van de zonnewind. Die snelheid is normaal ongeveer rond de 450km per seconde. Bij een sterke zonnewind kan dat oplopen tot 900km per seconde.
Zowel zonnevlekken als coronale gaten kunnen ook noorderlicht veroorzaken.

Ik heb bewust de nodige links erbij gezet omdat er zoveel te lezen is dat ik jullie hier niet mee wil vermoeien.

Een goede site om zowel de zon als het noorderlicht te volgen is de site van Poollicht een erg goede om te volgen. Als je op de hoogte wil blijven van de poollicht kansen kan je op Facebook ook Wesley Hogervorst volgen. Op deze pagina houd hij ons op de hoogte van weerfenomenen.

Ik maak ook bijna dagelijks een foto van de zon om de zonnevlekken te volgen! Op de bijgevoegde foto zie je zonnevlek 3664 heel duidelijk, deze vlek is verantwoordelijk voor het noorderlicht van afgelopen week!

Wil je meer weten, vraag het gerust!

Gallery

Meer weten over onze duiken? Neem gerust een kijkje verder op de site of stuur een mailtje