Groothoek
in
Nederland

Shelley als model, Kerkweg

Naast mijn favoriet van macro hebben we natuurlijk ook nog groothoek.

Groothoek: iedere foto met een lens kleiner dan 35mm wordt door de experts gezien als groothoek. Omdat ik met een Olympus OMD fotografeer met een kropfactor van 2 moet je wel met wat dingetjes rekening houden. Als je dan een 12mm groothoeklens gebruikt is je werkelijkheid dus eigenlijk 24mm. En met de 8mm fisheye heb je dan 16mm.
Ook is het zo dat er vervorming van de werkelijkheid op kan treden, iets dat bij de fisheye 8mm dan nog eens wordt versterkt waardoor je “kromme” beelden kunt krijgen.

Gelukkig weet de camera (en Photoshop) hier wel raad mee en worden de beelden behoorlijk gecorrigeerd.

De afgelopen 2 jaar heb ik veel geleerd en geprobeerd. Maar nog steeds valt er veel te leren. Het meest belangrijke is eigenlijk wel om mijn kennis van vroeger juist te vergeten want onder water werkt het best wel anders. Ook zit je in Nederland vaak met stoffig water, groen water of donker water.
Je zou denken dat krachtig flitsen dan de oplossing is maar dat is het dus niet. Je krijgt dan snel last van flare in de lens of stof dat prominent wordt belicht en daarmee het beeld verstoord.

Laatst heb ik dan ook een cursus. bij Ron Offermans gevolgd over close focus – wide angle fotografie. Daar belicht je dus eigenlijk alleen de voorgrond en maakt gebruik van het aanwezige natuurlijke licht om de achtergrond zichtbaar te maken.

Ik heb van de afgelopen 2 jaar wat mooie plaatjes verzameld. Kijk je gezellig mee?

Gallery

Meer weten over onze duiken? Neem gerust een kijkje verder op de site of stuur een mailtje